Suvremene vodo-akumulacije

Duž cijele naše obale u maslinicima i vanjskom prostoru uopće, zatiču se bijeli, plastični, lagano okovani spremnici za vodu, što su služili kao ambalaža raznim tekućim pripravcima, što se koriste u industriji. Pojedinačno su imali gotovo i prihvatljivu cijenu. Jedan kubik, 1000 l pohranjene vode i nije neka zaliha, pa se na terenu susreće po 5 ili 15 rečenih spremnika na jednom mjestu, koji su „prst u oko“ vizualnom dojmu okoliša, a zauzimaju i dosta prostora, složeno ih je umrežiti i koristiti.

 

Svaka biljna proizvodnja bilo koje poljoprivredne kulture, osobito ozbiljnija proizvodnja,  u ozbiljnoj je zavisnosti od sigurne zalihe vode, što  osobito vrijedi za priobalni, vrući pojas.

 

Često u okruženju ne postoje dostatne zalihe prirodnih, neslanih voda, pa su rješenja u podizanju umjetnih vodosprema, kroz otvorene, zemljane iskope, obzidane bunare, betonske čatrnje, čelične cisterne i sl. Ovom prigodom ističemo tip vodo akumulacije koji nije skup, ne zahtijeva osobitu stručnost, može se postaviti bilo gdje na tvrdoj podlozi, trajan je, zauzima malo prostora, a po potrebi ga se dade premjestiti za vrlo kratko vrijeme. Radi se o čeličnom tanku od valovitog pocinčanog lima, različitih dimenzija promjera i visine. Zapremina cilindričnog tanka može biti od 7000 – 160000 litara, ili 7-160  m3.

 

Tankovi se isporučuju demontirani, pa se posuda kružno zatvori međusobnim spajanjem više elemenata pomoću kratkih vijaka, a dodatnim spajanjem u visinu, dobije se željeni kapacitet. Čvrstoću na spojevima osiguravaju moćni čelični stupovi

Kako nema metalno dno, tank se postavlja na tvrdu, ravnu podlogu, ne mora biti ni glatka niti cementirana . Iznutra se obloži geo tekstilom na kojeg  se polaže dugotrajna astrinska folija, koju se inače koristi kod podizanja otvorenih, umjetnih jezera. Konačno, u tank treba smjestiti vodu, i njegova je funkcija time definirana.

 

SJEME Split je distributer tankova i opreme, a u nekim periodima može obaviti i ugradnju. Na isporuku se  čeka kraće vrijeme, a kompletirani tankovi koji su već godinama u funkciji u rasadničkoj proizvodnji Sjeme, nalaze se u Splitu, Zadru i Trogiru.

 

Na otvorenoj proizvodnoj  površini, gdje su po najvećoj žezi smještene krizanteme multiflore i druge vrste, i gdje je tank s naše slike, složen je kompletan sustav navodnjavanja, koji uključuje dvije elektropumpe, regulator pritiska, filtar, injektor, tank za gnojive otopine, elektromagnetne ventile, sustav cjevovoda od 63 do 20 mm, te kapilarne cijevi sa samoregulirajućim kapaljkama, koje napajaju biljke u vazama.

 

Cijelim sustavom, a primarno pumpama i elektro ventilima upravlja specijalni programator GALCON, kojim se internetski upravlja računalom ili mobitelom, s bilo kojeg mjesta u Hrvatskoj ili svijetu, gdje postoji internetska veza.

 

 

Ilustracije radi, raspoloživi – promjeri tankova su: 1,8  2,4  3,0  3,6  4,2   4,8  i  5,4 metara

                                                  – visine:  2,7  3,6  4,5   5,4  6,3  i  7,2  metara

 

Orijentaciona maloprodajna cijena koštanja nekih od tankova, koja uključuje plastičnu membranu i geotekstil, je kako slijedi:

12 m3
2,4 x 2,7 m
9.900 kn
25 m3
3,0 x 3,6 m
17.800 kn
50 m3
4,2 x 3,6 m
22.600 kn
103 m3
5,4 x 4,5 m
36.500 kn