Gnojidba masline

Novčani trošak ove osnovne gnojidbe iznosi manje od 15 kn po stablu masline. Biljka je kroz FERTIPLUS dobila dovoljno stajnjaka, organske mase, biljne hrane, svekolikih hra- njivih elemenata, koji su vegetacijom nesta- jali, a kroz UREAu i ORTFRUTCAL dodaje se mineralna masa, te je svemu dat dodatni imput kroz stupnjevito otapani NizUREAe, plus 11 elemenata lako topivih, a niti jedan ne sadrži klor. Ovo je vrhunska receptura za osnovnu, temeljnu gnojidbu I ostalih voćnih vrsta, vinograda, krumpira, povrća I sl.

Sve sam ovo potisnuo iz sijećanja, dok me rođak Marin pred nekoliko dana nije nazvao s molbom, da mu osiguram inox posudu za ulje od bar 100 lit. i to sa inox slavinom, pa koliko koštalo. Dolazi po robu I donosi 2 litre friškog ulja. U boci od kokakole, naravno. E dođi rode sad pa vidi masline. Nema in ravni u Ostrvici. Rodile ka u nikoga.A da vidiš kako in se list modri, kako su zdrave. Neš me više moć nako gadit.Odsad ću ja po tvoju. I dođi molin te ono snimi, pa kažiji drugima.

Birana gnojidba je dala najveći doprinos, ali za cijeli rezultat poklopili su se I ostali bitni čimbenici.

Kako sada provoditi gnojidbu u različitosti- ma, s početka ovog teksta? 

Ako spomenutoj recepturi samo mijenjamo količine, na dobrom smo putu. Trogodišnjoj maslini I trećina gornjih količina je maksimum, a 50-godišnjoj količinu treba udvostručiti pa čak I utrostručiti, očekujemo li učestalije urode, a da biljka ostane u dobroj kondiciji.

Ako se pitate zašto se spominju termi- ni provedbe osnovne gnojidbe siječanj I ožujak mjesec. Organska masa iz stajnjaka FERTIPLUSA, koja je u obliku sitnih valjči- ća, (radi lakšeg rasturanja), treba sigurnog,

 

siječanjskog, kišnog vremena da se otopi I dospije u zemlju, stvarajući zalihu hrane od početka vegetacije. U ožujku ORTFRUTCAL ne ispiru jake zimske kiše. On se brzo topi i u vlažnoj zemlji, biljka ga brzo apsorbira s podrškom od nekoliko mjeseci, a dušik iz UREAe, iako poput soli, vrlo usporeno djeluje, do samih ljetnih žega. Nekada smo primorani pomicati upisane rokove prema naprijed, iz raznih razloga. Ni tu nemazapreka, samo da kiše ili plug hranu unesu u zemlju.

 

 

MASLINA 27